En les metodologies, aquesta etapa té com a finalitat possibilitar que tot l’alumnat pugui accedir als elements bàsics de la cultura en el marc d’un desenvolupament personal que consolidi la formació instrumental de l’ensenyament primari i completi la formació cultural.
Tenim com a referència d’aquestes línies de treball, els objectius de la UNESCO per l’educació del segle XXI:
Aprendre a ser | Pla d’Acció Tutorial i Orientació Programa Cos-Consciència
Aula Oberta Programa Salut/Escola Atenció conscient – Minfulness. |
Aprendre a conviure | Projecte de convivència i Mediació Escolar
Llengües estrangeres Intercanvis internacionals |
Aprendre a participar | Parlament Verd
OP Aprenentatge i servei Participació en concursos dintre dels àmbits científics, literaris i artístics |
Aprendre a habitar el món | Escoles Verdes
Programa de Manteniment del centre Batxibac Aula d’Acollida |
Aprendre a aprendre | Pla lector
Projectes interdisciplinaris |
PROJECTES D’INNOVACIÓ PEDAGÒGICA
El centre treballa amb diferents projectes d’Innovació Pedagògica.
El centre participa en la formació en Innovació Pedagògica, Xarxa de competències bàsiques i forma part del moviment Escolanova 21.
-
- Educació per la ciutadania: PARLAMENT VERD
El Parlament Verd és la reunió de delegats/des de tots els cursos de l’institut. Va ser creat amb la intenció de buscar formes de participació activa en el bon funcionament del centre. També per col·laborar en el respecte al medi ambient i en una societat sostenible des del mateix institut, i col·laborant en activitats fora del centre com a representants de l’institut.
- Educació per la ciutadania: PARLAMENT VERD
-
- Educació mediambiental: Escoles Verdes
L’institut té l’acreditació d’Escola Verda. Això vol dir que està inclosa en un projecte mediambiental a nivell de Catalunya. Disposa d’un programa d’acció que inclou diferents accions al llarg del curs, a diferents nivells: compromisos personals, locals i globals.El programa inclou l’educació sobre el consum just i responsable , la conservació d’espais i la sensibiltizació de problemes globals i locals.
- Educació mediambiental: Escoles Verdes
-
- Manteniment del centre
Dins del Pla d’Acció d’Escoles Verdes, com a compromís col·lectiu de tota la comunitat educativa i per tal de mantenir els espais de l’institut en bon estat, saludables i agradables, desenvolupem des del curs 2009-2010 un Pla de Manteniment del centre. D’aquesta manera, tot l’alumnat i professorat, cada dia col·labora en deixar els espais i el mobiliari de les aules netes i en condicions. Durant el curs es van fent altres accions en col·laboració amb l’AMPA i tota la comunitat educativa.
- Manteniment del centre
-
- Pla de Llengües estrangeres Aquest programa té com a objectiu la pràctica i ús de les llengües estrangeres (anglès i francès) sobretot a nivell oral, així com també poder cursar el Batxibac o obtenir les titulacions B1 i B2 amb la col·laboració de l’AMPA.
-
- Pla lector
Aquest programa té com a objectiu la millora del nivell de lectura i comprensió lectora a les diferents assignatures. Consisteix en 1 hora de lectura diària de diferents matèries.També es fan projectes amb algunes escoles de primària per treballar aquest hàbit, i també col·laboracions entre alumnat del mateix institut.
- Pla lector
-
- Projectes per treballar les Competències bàsiques
Des del curs 2013-14 s’ha posat en funcionament el treball per projectes, amb la finalitat d’aconseguir una major autonomia i millora de les diferents competències bàsiques de l’alumnat en diferents àmbits:- Coneixement i aplicació de les eines TIC de manera pràctica.
- Treball cooperatiu, amb coneixement i desenvolupament de diferents rols dintre del grup.
- Capacitat d’organització i recerca.
- Adquisició i millora de les competències bàsiques.
- Autoavaluació reflexiva.
- Cos-Consciència
S’introdueix a primer d’ESO i a optatives de batxillerat un moment d’Atenció Conscient en algunes sessions de les matèries i a la tutoria, amb el programa Lotus blanc i blau.
- Projectes per treballar les Competències bàsiques
Plaça Espanya, 2 - 08242 Manresa (Barcelona) / Tel: 938 773 637 / Email: iespeguera@xtec.cat