A qui s’adreça i què pretén
El Batxillerat Humanitats i Ciències Socials s’adreça a l’alumnat interessat per les humanitats (literatura,llengües clàssiques, art…) i les ciències socials i econòmiques (matemàtiques aplicades a les ciències socials, geografia, història, economia). Inclou tant estudis lingüístics i literaris, com socials, històrics,econòmics i empresarials.
L’alumnat que cursa aquesta modalitat pot aprofundir en el passat i en el present del fenomen humà, en la seva història, societat i cultura (llengües clàssiques, art, literatura, història del món contemporani), i també familiaritzar-se amb els mètodes de treball i les tècniques científiques que permeten un apropament rigorós i crític a la realitat humana (geografia, història, economia, matemàtiques aplicades a les ciències socials).
Fóra bo que l’alumnat que hi accedeixi estigui motivat pel coneixement de la història i les diferents manifestacions culturals de l’ésser humà. Hauria de tenir un bon domini de l’expressió oral i escrita, com també de les tècniques de recollida i tractament de la informació (subratllada, resum, esquematització, etc.).
Els coneixements i destreses que ofereix aquesta modalitat són molt diverses i tenen un alt valor formatiu. La seva finalitat és preparar l’alumnat per a una millor comprensió del món on viu, enriquir el seu llenguatge i formació cultural i consolidar la seva maduresa moral i social.
L’alumnat hi trobarà descripcions i interpretacions de fets culturals, però també estímuls i recursos per indagar, comprendre millor i participar en la societat en què viu immers.
Quines són les seves sortides
Respecte als cicles formatius de grau superior, els més adients per a l’alumnat que ha cursat batxillerat d’humanitats i ciències socials són els que ofereixen la titulació de tècnic especialista en sectors professionals com ara administració i gestió, comerç i màrqueting, hostaleria i turisme, serveis socioculturals i a la comunitat.
També, prèvia superació d’una prova d’accés, l’alumnat d’aquesta modalitat té la preparació per accedir a diferents estudis universitaris que permeten obtenir la formació i titulació de graduat. La modalitat d’humanitats i ciències socials prepara preferentment per continuar estudis en les branques de coneixement d’arts i humanitats i de ciències socials i jurídiques.
Què ha d’estudiar l’alumnat d’aquesta modalitat
La modalitat d’humanitats i ciències socials inclou diversos itineraris, cadascun dels quals té característiques pròpies. És per això que, a continuació, es mostren exemples d’algunes possibles combinacions de matèries de modalitat:
Llatí, grec, història de l’art, literatura catalana, literatura castellana, literatura universal…
Història del món contemporani, geografia, història de l’art, matemàtiques aplicades a les ciències socials…
Economia, economia de l’empresa, matemàtiques aplicades a les ciències socials, geografia…
Cal tenir molt presents en qualsevol d’aquests itineraris també les matèries específiques de segona llengua estrangera, psicologia i sociologia i estada a l’empresa. Les matèries específiques de centre permeten endinsar-se també en diversos àmbits.
Com que la finalitat última de tot itinerari és la de possibilitar la llibertat de l’alumne/a a l’hora de rebutjar o acceptar aquelles vies vocacionals que li resultin més atractives, o sobre les quals mantingui dubtes, convé recordar el paper que el Treball de Recerca pot exercir en aquest terreny, per tractar-se d’una de les activitats més àmplies i consistents de reflexió assenyada i conclusions crítiques personals que el batxillerat permet, i per constituir, sovint, una manera bastant efectiva d’endinsar-se en àmbits no prou coneguts i, alhora, intuïtivament desitjats.
Plaça Espanya, 2 - 08242 Manresa (Barcelona) / Tel: 938 773 637 / Email: iespeguera@xtec.cat